Четири Рози Смол Бач 0,7л 45% / Four Roses Small Batch 0,7l 45%
Не е налично
лв 53.99 с ДДС
Преминаване към основното съдържание Преминаване към менюто Преминаване към търсене
Качествен американски бърбън от Кентъки с традиции от XIX век, Four Roses е подарък за всички сетива.
Актуална наличност на склад: | |
---|---|
Онлайн пазаруване |
Не е налично |
лв 26.28 с ДДС лв 37.54 / 1л
Съществуват няколко версии за произхода на името Four Roses (Четири рози). Според една от тях, то е в чест на Руфъс Роуз, брат му и двамата им синове, които някои източници сочат като основатели на бранда през 1888 г.
По-популярна е друга, далеч по-романтична история, според която основател е Пол Джоунс Джуниър. Името е неговият начин да се обясни в любов на любимата жена. Легендата твърди, че той бил влюбен в южняшка красавица, но вместо да сподели чувствата си директно, той ѝ отправил предложението си за женитба в писмо. Тя му писала, че ако на предстоящия празник се появи с червена роза, значи отговорът е „да“. В дълго чакания ден дамата носела четири рози.
Прочутият бърбън се произвежда още от 60-те години на 19-ти век, но марката Four Roses е регистрирана през 1888 г. Днес Четири рози е един от най-продаваните и разпознаваеми бърбъни в света.
Изключително модерната за времето си дестилерия е построена в началото на 20-ти век в село Кокс Крийк, Кентъки. Сградата днес е историческа забележителност и в нея се организират атрактивни туристически обиколки с дегустации.
Four Roses е типично американско уиски с кехлибарен цвят. Ароматът му е свеж, плътен, с плодови нюанси, с нотки на мед, круша, ябълка и стафида.
Вкусът на Четири рози е мек, свеж, гладък, с осезаема зърнена сладост и ябълкови нотки. Финалът е мек, умерено дълъг с дъбови нотки и нотки на въглен.
Four Roses се приготвя от царевица, ръж и ечемичен малц. Качествената суровина се подлага на тройна дестилация, след което отлежава. Избите на компанията са с характерния нисък таван, за да може да се осигурят еднакви условия за зреене на течността във всяко буре. Бъчвите са ръчно изработени и внимателно обгорени – това е от съществена важност за вкусовите качества на Четири рози, тъй като напитката прекарва в тях цели 6 години.